Четвер, 28.03.2024, 15:04
Вітаю Вас Гость | RSS

//almamater2.at.ua | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2020 » Квітень » 16 » Як зберегти дружні стосунки з членами родини під час карантину. Поради від соціального педагога
08:17
Як зберегти дружні стосунки з членами родини під час карантину. Поради від соціального педагога

Карантин дає унікальну можливість провести більше часу з родиною, ніж будь-коли раніше. І хоча це гарна новина, але це не означає, що це легко. Робота, навчання та веселощі разом 24/7, сім днів на тиждень.

І від цієї буденності зростає рівень психологічної напруги між рідними, Накопичується невдоволення не лише через спільний побутовий, а й робочий простір. Неможливо залишитися на самоті, провести час поза домом та навіть урізноманітнити сімейне дозвілля. Все це призводить до емоційного та фізичного виснаження. Через це можуть спричинятися конфлікти,  зростає ризик випадків домашнього насильства.  Тож як зменшити сварки та напругу між близькими?

Розглянемо декілька можливих видів конфліктних ситуацій в умовах карантину.

1.Конфлікт, пов'язаний з відсутністю простору.

Важливою умовою емоційного благополуччя кожного з нас є дотримання особистих меж, тобто фізичних та психологічних кордонів. Під час карантину не тільки важливо облаштувати робоче місце, місце відпочинку, місце усамітнення, але і дотримуватися певних правил стосовно кожного члена сім’ї. Якщо мама, чи тато працює організуйте все так, щоб всі інші знали, що певний час до вас підходити не можна. Теж правило діє в разі, коли вчиться ваша дитина (тривалість онлайн уроку  має бути не більше 20-25 хвилин), чи відпочиває. Треба слідкувати, щоб дитина будь-якого віку робила перерви – і краще, якщо ми зупинимо її трохи раніше, ніж вона втомиться. Маленькі втомлюються за 10-15 хвилин, підлітки – десь за півгодини. Життя в умовах карантину - це час, коли батьки вчаться стукати, перш ніж увійти в кімнату підлітка, якщо вони не робили цього раніше. Час, коли дитина вчиться не підходити без нагальної потреби до батьків, які працюють в режимі онлайн. Якраз відповідальність за встановлення меж лежить на дорослих членах сім`ї. Також намагайтеся організувати свій простір так, щоб у кожного члена родини було місце для усамітнення, те місце, де б можна було побути наодинці зі своїми думками, заспокоїтися.

2. Конфлікт пов'язаний   з надмірною тривожністю і панікою близьких і рідних.

Якщо ви живете з родичами, які провокують паніку і тривогу, ви змушені їх стабілізувати і заспокоювати, а це вас може виснажувати психологічно. Щоб підтримати почуття людини і одночасно потурбуватись  про свої кордони ви можете  наприклад сказати: «Я бачу, що ти переживаєш, я теж дуже хвилююсь з приводу ситуації, готовий тебе слухати п’ять хвилин, а далі маю свої справи». Або домовтеся  про правило «Стоп» – якщо хтось відчуває, що йому чогось забагато, то може просто сказати «стоп» і таким чином зупинити напругу, що зростає в тій чи іншій ситуації.

3. Конфлікт, пов’язаний з домашніми справами.

Коли всі постійно вдома, то збільшується кількість домашніх справ, зокрема потрібно більше страв готувати, мити більше посуду, прибирати тощо.

Щоб полегшити роботу над домашніми справами, рекомендуємо  створити "кермо справ".  Заручіться підтримкою близьких, розподіліть обов'язки між усіма.

 

І головне дбайте про безпеку в побуті! Не залишайте дітей без нагляду! 

Якщо, раптом,  існує загроза для вашої безпеки – будь ласка, зверніться до спеціалізованих служб підтримки.

Корисними можуть стати також номери телефонів «гарячих ліній»:

Національна гаряча  лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-005, або з мобільного 116-123 вона працює цілодобово; Дитяча «гаряча лінія», бо дуже багато питань виникає щодо оформлення відпусток, для того, аби забезпечити нагляд за дітьми, які перебувають на карантині. 0-800-500-225, 116-111 (з мобільного); Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547; Урядовий кол-центр 1545; У разі необхідності також надається правова допомога, звертатись на гарячу лінію координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 -13-103. На гарячі лінії також можна звернутись в он-лайн режимі.

 

Переглядів: 390 | Додав: Andrik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Фото дня
Погода

Погода в Україні

Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук
Архів записів
Друзі сайту
Українські уроки про ІТ

Copyright MyCorp © 2024